Cisco Meraki. Van een ‘dom’ naar een slim netwerk.

  • netwerk
  • 4 min leestijd
  • 17 oktober 2018
Joey
Zegwaard Meer over Joey

Van een dom naar een slim netwerk. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat jij je huidige netwerk dom hebt ingeregeld of verkeerde keuzes hebt gemaakt. Waar ik het over heb is de beweging die gaande is in networking. Van een passief hardware gedreven netwerk naar een intelligent, software gedreven netwerk wat elke dag bijleert. Een netwerk waar je niet inlevert op functionaliteiten in de loop der jaren, maar er steeds nieuwe functionaliteiten bij krijgt. Software defined networking, SDN, Cloud Management Networking. Allemaal termen die voorbij komen bij deze beweging in networking. In deze blog wil ik het vooral niet hebben over de switch, router of acces point. Ik wil het hebben over de reden waarom deze beweging er is. De reden waarom het niet de vraag is of, maar wanneer je hierin gaat investeren.

Wat moet jouw netwerk over 10 jaar kunnen?

Een glazen bol hebben we niet, maar een aantal dingen zijn al net zo zeker als het feit dat jij 2e Kerstdag altijd bij je schoonfamilie eet. Zo verdubbelt het verbruik van data elk jaar, knalt het aantal connected devices de pan uit en is verSaaSing (is dat eigenlijk wel een woord?) van software booming. Nu denk je misschien ‘gaat ie lekker Stichting Open Deur!’, maar de komende 10 jaar krijgt het containerbegrip digitale transformatie echt vorm. De ene disruptie na de andere zal volgen. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Aan de ene kant slimme technologie die exponentieel groeit (AI, Robotisering, Augmented Reality, Block Chain). Aan de andere kant organisaties die niet snel genoeg kunnen meebewegen in deze verandering en hierdoor vervangbaar worden. Veel organisaties zullen het niet zover laten komen en daarom vol inzetten op digitale transformatie. Aan IT de schone taak om te zorgen voor een netwerk wat hier klaar voor is en flexibel kan meebewegen in deze dynamiek. Dus even to the point: met de keuze die jij nu maakt qua investering in je netwerk, bepaal je dus voor de komende 7 tot 10 jaar voor een groot deel de potentie om die digitale transformatie te faciliteren. Dus stop met brandjes blussen en maakt tijd voor IT ontwikkeling.

Stop met blussen. Tijd voor ontwikkelen!

In de huidige vorm heeft IT een behoorlijke kluif aan het netwerkbeheer. Gemiddeld wordt 75% van de tijd namelijk besteed aan troubleshooting. Met de toenemende complexiteit zoals eerder beschreven zal dit niet minder worden en niet gemakkelijker. Eenmaal de oorzaak gevonden doen we 80% van de changes aan het netwerk handmatig. Laten het nu juist die handmatige handelingen zijn die voor veel fouten zorgen in het netwerk. Dat is niet omdat IT’ers niet kundig zijn, maar omdat het veel kennis vraagt. Per netwerkcomponent weer andere CLI’s. Zie die kennis maar eens up to date te houden. Dat ook nog eens met beperkte tijd en budget. Gelukkig kan het anders. Met Cisco Meraki heb je een slim en secure netwerk, waarin alle netwerkcomponenten vanuit één intelligent Cloud Managed Dashboard beheerd kunnen worden. Wij nemen hierbij al het beheer voor je uit handen. Hiermee creëer jij tijd om je te focussen op de ontwikkeling van IT. En laten we eerlijk zijn…dat is een stuk leuker en waardevoller dan brandjes blussen. Een groot pluspunt: jouw directeur is het hier roerend mee eens: IT als meerwaarde voor de business.

Waarom dan Cisco Meraki?

Allereerst is Cisco natuurlijk een zwaargewicht in networking. Met al die kennis zijn zij momenteel networking opnieuw aan het uitvinden. Zoals zij dit zelf zeggen: Cisco is zichzelf aan het Merakifyen. Waarom? Dat is heel logisch. Komt ie:

  • Innovatie komt steeds sneller.
  • Alles raakt verbonden met het internet.
  • De business en gebruikers zijn afhankelijk van slimme technologie. Dit wordt alleen maar meer.
  • User Experience zal steeds belangrijker worden, maar is steeds moeilijker te borgen voor IT.
  • Cybercrime vormt steeds meer een bedreiging, terwijl 43 procent van de bedrijven een laag of extreem laag securityniveau heeft.
  • Organisaties moeten digitaal transformeren om succesvol te blijven.

Als je dit allemaal weet en combineert met het feit dat je als IT genoodzaakt wordt meer met minder te doen, moet er iets fundamenteel veranderen in networking. Van een complex en hardware gedreven naar intuïtief en software defined. Van passief naar zelflerend en geautomatiseerd. Juist hier heeft Cisco ook een groot voordeel ten opzichte van alle andere vendoren. Aan de basis van automation en AI staat namelijk voldoende data en inzicht hierin. Wetende dat 70% van het internetverkeer over netwerkcomponenten van Cisco gaat, levert dat een enorme bron van data. Dit vertaalt zich ook weer door in de security oplossingen die geïntegreerd zijn in Cisco Meraki. Een sluitende oplossing voor elke laag in het netwerk. Een andere mooie eigenschap is dat jij zelf mee kan bouwen aan Cisco Meraki. Elk kwartaal voegt Cisco namelijk aangedragen features van klanten toe. Zo maak je het netwerk samen beter.

Kortom, IT is aan zet. De keuze die jij nu maakt in networking, bepaalt in grote mate hoe flexibel je in kunt spelen op al deze ontwikkelingen. Wij vertellen je er graag meer over. Wil je meer weten? Vraag hier meer informatie aan of meld je aan voor onze kennissessie.

Cisco Meraki kennissessie bijwonen?

Wil jij in 1,5 uur bijgepraat worden over Cisco Meraki? Meld je dan nu aan!

Meld je aan