Gastblog: Is jouw bedrijfsinformatie veilig?

  • beheren
  • 4 min leestijd
  • 21 maart 2019

Het beheren en beveiligen van bedrijfsinformatie is een hot topic. Vaak is dit binnen het bedrijf wel goed geregeld. Maar hoe zit het eigenlijk met de mobiele apparaten? Welke risico’s loop je nu? En hoe kun je deze risico’s voorkomen? Dit keer geen blog van één van onze eigen collega’s, maar een gastblog van een specialist en onze partner Jesper Schmidt, partnermanager bij BLAUD.

Ik merk dat de technologie van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets misschien wel een van de snelst veranderende en innovatieve markt is van dit moment. De software updates van het Mobiele Operating System, de nieuwste hardware modellen en de introducties van innovatieve apps volgen elkaar razendsnel op. Daarnaast wordt de behoefte van medewerkers om altijd en overal te werken steeds groter. Ik krijg steeds vaker de vraag van klanten: ‘Wat voor impact hebben deze technologische en sociale ontwikkelingen op mijn organisatie?’ Wij vinden het traditionele ‘lock-down’ model om computers en laptops te beheren niet toepasbaar op smartphones en tablets. Het is technisch lastig en vanuit de gebruiker gezien niet wenselijk om op dezelfde manier om te gaan met de apparatuur waar ze juist zo graag hun werk op doen. Het gemiddeld aantal uren dat een medewerker op een mobile device werkt overstijgt immers het aantal uren op de computer. Toch staat dezelfde bedrijf kritische en gevoelige gegevens op zowel computer als smartphone. Een degelijk en gelijkwaardig beheer en beveiligingsplan over alle apparatentypen is dus wenselijk en eigenlijk zelfs heel logisch.

Deze nieuwe manier van werken op smartphones en tablets gaat in razend tempo vooruit. Het beheren, beveiligen en faciliteren van informatie op mobiele apparaten wordt dus steeds belangrijker. Als organisatie zal je mee moeten bewegen met deze snel veranderende ontwikkelingen om medewerkers slimmer en efficiënter te laten werken en bedrijfsinformatie veilig te kunnen blijven ontsluiten.

Anyplace, Anywhere, Anytime

Wij zien bij diverse klanten dat de behoefte van de medewerker om altijd en overal mobiel te werken toeneemt. Een Mobile Device Management (MDM) oplossing helpt om bedrijfsinformatie beschikbaar te stellen voor de medewerker en dit ook direct te beveiligen. Denk hierbij aan het afdwingen van een wachtwoord op het apparaat, het versleutelen van gegevens met behulp van encryptie technologie en het kunnen wissen van data op afstand. Daarnaast zorgt een MDM-oplossing ook voor de veilige toegang tot jouw bedrijfsnetwerk. Zo zijn de medewerkers blij en hoeft de organisatie zich nergens zorgen om te maken.

Veiliger werken en tijdsbesparing

Een moderne Mobile Device Management oplossing stelt organisaties in staat om alle mobiele werkplekken gebaseerd op iOS, Android, MacOS en Windows te beheren en beveiligen. Het doel van deze software is tweeledig. Waarbij er enerzijds wordt gezorgd voor het beveiligen van de bedrijfsdata op de verschillende soorten apparaten. Anderzijds is het een tool om de IT-afdeling te ondersteunen in het vereenvoudigen van de uitrol van de apparaten, apps en het beheer hiervan. De mobiele apparaten kunnen bijvoorbeeld: op afstand gewist worden indien het toestel verloren of gestolen is, de locatie van het apparaat kan worden bepaald en de configuratie van e-mail, agenda en contactpersonen kan voor worden geprogrammeerd. Ook bespaart een Mobile Device Management oplossing veel tijd bij de uitrol van nieuwe apparaten en apps op de IT-afdeling. Gemiddeld besteedt een IT-organisatie 45 minuten aan de preparatie van een nieuwe smartphone of tablet voor een medewerker. Met slimme uitrol tools van Apple en Samsung kan dit proces worden verkort tot zo’n 5 minuten per apparaat.

Waar te beginnen?

Er zijn verschillende Mobile Device Management oplossingen op de markt te vinden. Deze verschillen sterk in functionaliteit en prijs. Het maken van een keuze voor een product is afhankelijk van de type devices, verschillende apps, besturingssystemen en mate van kritische bedrijfsdata binnen je organisatie. Ook speelt een mobiel beleid een belangrijke rol. In het beleid bepaal je bijvoorbeeld of je als organisatie mobiele apparaten verstrekt, of de medewerker een keuze heeft voor het type toestel (Choose Your Own Device), of dat de medewerker zijn eigen apparaat meebrengt (Bring Your Own Device) zolang deze aan bepaalde eisen voldoet. Daarnaast zijn de wensen vanuit de medewerker en organisatie leidend in het opstellen van een mobiel beleid. Op basis van deze informatie kan er een passende keuze worden gemaakt voor een Mobile Device Management oplossing.

De samenwerking tussen BLAUD en DB+

Gezamenlijk kunnen BLAUD en DB+ je helpen om de mogelijkheden omtrent Mobile Device Management in kaart te brengen voor jouw organisatie. Wat is er mogelijk? Met welke zaken moet je rekening houden? We adviseren je graag.

Meer weten over MDM?

Wil je meer weten over onze oplossingen op het gebied van Mobile Device Management? Laat het weten en wij nemen contact met je op!

Meer weten over Mobile Device Management