ISDN stopt. Tijd voor actie!

 • ISDN
 • 5 min leestijd
 • 20 juni 2019

Ik val maar meteen met de deur in huis. ISDN stopt per 1 september 2019. Bellen, iets wat zo vanzelfsprekend is werkt vanaf dan niet meer via ISDN 1 en 2. Ook je vertrouwde telefoonnummer kan verdwijnen als je niks doet. Dus de hoogste tijd om stappen te ondernemen. Waarom stopt KPN met de dienst en welke ISDN alternatieven zijn er? Ik vertel je het graag. Zo ben jij straks in ieder geval nog wel telefonisch bereikbaar.

Michael
Frazer Meer over Michael

Waarom stopt KPN met ISDN?

Het korte antwoord: omdat de huidige vaste telefonie centrales voor PSTN verouderd zijn en KPN de komende jaren investeert in het moderniseren van het telecomnetwerk. De stekker gaat daarom na 28 jaar uit ISDN. ISDN wordt volledig vervangen door internetbellen, ook wel bekend als VoIP telefonie, hosted of cloud telefonie. Geef het beestje een naampje. De overstap hoeft niet complex te zijn en de ISDN alternatieven bieden je gelukkig ook wat mooie voordelen. Hulp nodig? Laat het weten en wij nemen contact met je op.

ISDn Stopt: It's now or never

Nee, het heeft niets te maken met het programma van Rolf Wouters. Wat ik bedoel is dat de planning voor het omzetten naar een alternatieve oplossing snel vol loopt. Niet alleen bij ons, maar ook bij providers. Er zijn namelijk nogal wat klanten die nog op ISDN zitten. Tijd om een keuze te maken voor een goed alternatief, zodat je na 1 september 2019 gewoon nog kunt bellen.

Wat zijn de ISDN alternatieven?

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. In deze video licht ik graag meer toe over de ISDN alternatieven in de markt.

 

Alternatief 1 : Stap over van ISDN naar VoIP / cloud telefonie

Een goed ISDN alternatief is VoIP, hosted telefonie of cloud telefonie. Geef het beestje een naampje. Naar mijn mening ben je met dit alternatief het meest toekomstproof want je belt dan via internet. Hoe het werkt? De ISDN lijn en fysieke telefooncentrale verdwijnen en maken plaats voor een internetverbinding. Hiermee maak je een connectie met de telefooncentrale in een datacenter bij bijvoorbeeld KPN of Vodafone. Het mooie aan cloud telefonie bij deze twee providers is dat je ook je mobiele telefonie kunt koppelen in dezelfde omgeving. Hierdoor kun je je mobiele toestel ook gebruiken als vaste telefoon. Heb je dit allemaal nodig? Misschien niet. Je kunt per medewerker bepalen welke functionaliteiten er nodig zijn. Een vast toestel, een mobiel toestel of een combinatie van beide. Leuke bijkomstigheid: als je deze producten en diensten combineert krijg je extra korting. Lekker toch? En dat zijn niet de enige voordelen van VoIP.

Heb je dit allemaal nodig? Misschien niet. Je kunt per medewerker bepalen welke functionaliteiten er nodig zijn. Een vast toestel, een mobiel toestel of een combinatie van beide. Leuke bijkomstigheid: als je deze producten en diensten combineert krijg je een extra korting. Lekker toch?

Voordelen van VoIP

 • Betere gesprekskwaliteit
 • Besparen op kosten
 • Per medewerker bepalen welke functionaliteiten er nodig zijn
 • Voor een vast bedrag per maand
 • Flexibele en schaalbare oplossing

Wil je meer lezen over cloud telefonie? Ons whitepaper geeft je een totaalbeeld van de voordelen, besparingen en hoe je jouw organisatie klaarstoomt voor de overstap.

Alternatief 2: behoud de huidige ISDN telefooncentrale

Je hebt nog een piepjonge ISDN telefooncentrale staan die je nog niet de deur uit wilt doen. Dat snap ik! In dat geval sluiten we een kastje aan op je telefooncentrale. Dit kastje zet de signalen om in signalen die wel worden ondersteund. Zo kun je voorlopig nog even gewoon gebruik blijven maken van je oude vertrouwde telefooncentrale.

Alternatief 3: vast mobiel integratie

We kunnen er voor zorgen dat je vaste telefoonnummer op je mobiel binnenkomt. Hierdoor blijf je gewoon bereikbaar op je oude vertrouwde telefoonnummer. Jouw voordeel: geen telefooncentrale, geen vast toestel en geen internetlijn meer.

Cloud telefonie in een whitepaper

80% van het bedrijfsleven stapt over op Cloud telefonie. Een oplossing die je zeker onder de loep wilt nemen. Met deze whitepaper helpen we je graag een handje in de oriëntatie en nemen we je mee in een aantal belangrijke aandachtspunten.

Whitepaper cloud telefonie aanvragen

Belangrijk: kijk wat er nog meer op je ISDN verbinding draait

Veel bedrijven hebben ook andere toepassingen draaien op de ISDN verbinding. Denk hierbij aan alarm, deurintercom, lift, fax etc. Contact deze leveranciers alvast en bespreek welke oplossing zij kunnen bieden ter vervanging van ISDN.

Veelgestelde vragen over ISDN op een rijtje

Om je goed voor te bereiden op de verandering, vind je hieronder de veelgestelde vragen van mijn klanten over ISDN op een rij:

Ik heb ISDN 15/20/30, blijft dit gewoon bestaan?

Nee. Ook deze ISDN lijnen verdwijnen. KPN geeft aan dat ze deze per 1 oktober 2021 niet meer aanbieden.

Welk ISDN alternatief past bij mijn organisatie?

Deze vraag vind ik erg lastig. Want iedere situatie is anders. Wat wel helpt, is om vast deze punten voor jezelf helder te hebben:

 • Welke ISDN-lijnen heb je?
 • Waar liggen de lijnen?
 • Waarvoor gebruik je de lijnen?
 • Zijn er nog andere aansluitingen?
 • Welke communicatie behoeften heb je?

Als je de vragen hebt beantwoord, kun je zelf misschien al inschatten welk alternatief het beste past. Mocht je er niet uitkomen, kan ik je natuurlijk helpen. Laat me de antwoorden op bovenstaande vragen gerust weten. Dan neem ik contact met je op.

Moet ik al mijn apparatuur vervangen?

Afhankelijk van het ISDN alternatief dat je kiest, kan het betekenen dat je de apparatuur moet vervangen. Of dat je een kastje erbij moet plaatsen om de signalen goed te kunnen opvangen in je ISDN telefooncentrale. Hulp nodig? Laat het me weten, dan neem ik contact met je op.

Hoe kan ik mijn huidige telefoonnummer behouden?

Dit is een makkelijke. Het feit dat je dit artikel leest, laat wel zien dat je bezig bent met de wijziging. Dus als je op tijd (lees: nu) actie onderneemt, kun je ervoor kiezen om je bestaande telefoonnummer mee te nemen. Pas als je niks doet, en dit advies íets te laat leest, kan het zo zijn dat je nummer na 1 september 2019 vrijgegeven wordt

Michael Frazer

Vragen?

laat het Michael weten

Interessant?

laat het anderen weten