Ga onbezorgd op vakantie: denk aan je digitale veiligheid!

Druk bezig met de vakantie voorbereidingen? Out of office aan, inpakken en oppas regelen voor de kat. Genoeg om aan te denken om daarna onbezorgd te kunnen genieten. Maar denk je ook aan je digitale veiligheid op reis? Dat we ons paspoort niet zomaar moeten meegeven aan vreemden weten we allemaal. Maar hoe zit het met inloggen op openbare wifi-netwerken? Ben jij je bewust van de risico’s? Ik neem je er graag in mee en geef je de nodige tips.

Juriën
Lameijn Meer over Juriën

Altijd en overal kunnen werken

De normaalste zaak van de wereld: altijd, en overal kunnen werken. Fijn, maar wordt er ook buiten kantoor altijd alleen gewerkt op devices die beschikbaar zijn gesteld door de werkgever? Of wordt er gewerkt op privé devices binnen de werkomgeving? Een ‘gevaarlijke’ combinatie als je het mij vraagt.

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je als medewerker op een zo veilig mogelijke manier kunt (samen)werken, waar en wanneer je wilt. Toch is dit niet altijd voldoende.

Zorg dat je hackers een stap voor bent!

Met deze tips kun jij onbezorgd op vakantie

  1. Het gebruik van openbare wifi netwerken brengt risico’s met zich mee. Hackers maken makkelijk een hotspot aan. Jij denkt dat je veilig op het wifi netwerk van een gezellig café zit, terwijl je daadwerkelijk ingelogd bent in het netwerk van de hacker. Zo heeft de hacker toegang tot gegevens en bestanden. Gebruik daarom bij voorkeur altijd je dataverbinding.
  2. Heb je een device waar alleen wifiverbinding mee kan worden gemaakt, bijvoorbeeld een tablet? Maak dan met je eigen mobiele toestel een hotspot aan.
  3. Zet wifi op je toestel uit als je het niet gebruikt. Zo voorkom je automatische verbinding met openbare netwerken.
  4. Maak altijd gebruik van een VPN-verbinding. Je kunt dit zien als een tunnel waar de (bedrijfs)informatie doorheen gaat. Zo is van buitenaf niet zichtbaar wat zich in de tunnel afspeelt.
  5. Versleutel altijd je laptop en mobiele telefoon. Zo voorkom je dat er iemand gemakkelijk bij je bestanden en gegevens komt.
  6. Houd je beveiliging up-to-date door het doen van de laatste updates.
  7. Gebruik geen openbare USB-poorten als oplader. Hackers gebruiken deze om bij je bestanden te komen. Gebruik daarom een powerbank.
  8. Maak gebruik van Mobile Device Management. Zo kan bij diefstal of verlies een device op afstand gewist worden.
  9. Reis je buiten de EU? Let op! Je betaald dan (flinke) extra kosten bij het gebruik van data. Voorkom hoge kosten en voeg voor je vakantie een extra bundel aan je abonnement toe. De opties en kosten hiervan verschillen per provider. Hierover meer? Laat het ons weten. Wij adviseren je graag.

Wil je meer informatie of ben je benieuwd hoe je medewerkers bewuster kan maken van de risico’s?

Fijne vakantie!

Maak van medewerkers de beste verdediging

Het aantal ‘ongeoorloofde aanmeldverzoeken’, hacks, phishingmails, datalekken en andere security-risico’s nemen snel toe. Met de Security Awareness training worden jij en je collega's bewust van de risico's.

Lees hierover meer bij onze partner Venéco