SD-WAN heeft de toekomst (en vooral veel voordelen voor het MKB!)

  • netwerk
  • 3 min leestijd
  • 28 december 2020

Heeft jouw bedrijf altijd behoefte aan dezelfde bandbreedte gedurende het jaar? Waarschijnlijk niet. Vandaag de dag is dit sowieso een interessante vraag nu we massaal thuiswerken. Maar denk ook aan de situatie als je binnenkort van één naar twee vestigingen gaat en je de netwerken makkelijk en snel wilt kunnen maken en koppelen. Of juist andersom: worden de bedrijfsactiviteiten samengevoegd op één locatie en neemt daardoor het dataverbruik toe? Je wilt als organisatie flexibel in kunnen spelen op dit soort situaties. Gelukkig kan dat met SD-WAN! SD wat? We leggen het uit en nemen je mee in de voordelen die het kan bieden.

Joey
Zegwaard Meer over Joey

SD-WAN: wat is het?

We beginnen bij het begin. SD-WAN staat voor Software Defined Wide Area Network. Het is een nieuw alternatief op de huidige WAN-constructies zoals IPVPN en MPLS. Wat zijn nu de voordelen?

Via elke internetverbinding

In tegenstelling tot de voorgaande constructies kan je met SD-WAN een beveiligd privénetwerk voor bedrijven opzetten via elke bestaande internetverbinding. Dus ook van een provider die niet jouw huisaanbieder is, ook via 4G en ook via het internet van de buren. Dat is meteen een van de grote pluspunten van deze technologie.

Snel beschikbaar

Daarnaast is SD-WAN  standaard voorgeprogrammeerd om een privénetwerk te creëren. Dit in tegenstelling tot “oude” WAN-constructies. Die vragen aanzienlijk meer programmeertijd, zijn complexer en kennen hogere kosten. Hierdoor  kon het aanvragen van een nieuwe verbinding en het aanleggen van een nieuw netwerk wel weken of maanden duren…! Dat is verleden tijd.

Flexibel aan te passen aan jouw wensen

Bovenstaande zijn natuurlijk twee mooie eigenschappen van SD-WAN, maar  de grootste kracht zit ‘m in de ongekende flexibiliteit die SD-WAN met zich meebrengt. Met SD-WAN is elk netwerk:

  • snel en makkelijk uit te breiden of juist af te schalen;
  • te koppelen met nieuwe of tijdelijke vestigingen;
  • real-time op maat in te richten dankzij de inzichtelijkheid waarbij je als beheerder zelf aan de knoppen kunt draaien.

Omarmd door de markt

Als je dit zo leest is het niet verwonderlijk dat de markt deze techniek omarmd. Al in 2018 voorspelde het onderzoeksbureau Gartner dat SD-WAN in 2023 zou bijdragen aan meer dan 90 procent van vernieuwingsinitiatieven op netwerkgebied. Recente onderzoeken, bijvoorbeeld van het Amerikaanse Markets and Markets, laten soortgelijke trends zien: de wereldwijde SD-WAN-marktomvang zal naar verwachting jaarlijks met ruim 34% groeien, van 1,9 miljard dollar in 2020 tot 8,4 miljard dollar in 2025. Veel ondernemers zijn zich aan het oriënteren op SD-WAN. In het 2020 SD-WAN Market Trends Research Report dat IDG eerder dit jaar presenteerde, heeft 56 procent van de respondenten aangegeven SD-WAN-toepassingen te testen, installeren of upgraden. In 2017 was dit nog 35 procent.

SD-WAN wordt vaak gepresenteerd als ideale technologie voor bedrijven met meer (internationale) vestigingen. Maar wij zien het ook juist als dé oplossing voor het MKB. Hier is namelijk een sterke behoefte aan flexibele en praktische oplossingen.

Vaarwel keurslijf, hallo vrijheid

Op basis van het gebruik van het netwerk dat SD-WAN direct monitort, kun je de IT-infrastructuur flexibel inrichten. Ook in de cloud. Je kunt bijvoorbeeld bedrijfskritische applicaties, zoals de telefooncentrale of het beveiligingssysteem, voorrang geven met extra bandbreedte. En mocht er een opstopping zijn, dan regelt SD-WAN automatisch dat er een ander, efficiënter pad wordt gekozen. Zo wordt het bedrijfsnetwerk optimaal  benut. Werken er nu meer medewerkers thuis, waardoor het netwerk anders wordt gebruikt? Geen probleem: met SD-WAN regel je zelf, onafhankelijk van serviceproviders, precies wat jouw bedrijf nodig heeft. Komt na de lockdown iedereen weer naar kantoor? Dan is het netwerk net zo makkelijk weer aan te passen. Nóg een pluspunt: je hoeft niet iets te bouwen wat je niet nodig hebt. Als ondernemer betaal je dus ook niet voor iets wat je niet gebruikt.

Maak kennis met Vodafone Flex

Vodafone Flex is een van de SD-WAN-oplossingen die bij uitstek geschikt is voor het MKB. Werken met de online portal is makkelijk en overzichtelijk. Hier zie je bijvoorbeeld precies welke verbindingen actief zijn en kun je zelf locaties toevoegen of verwijderen. Vodafone breidt de portal steeds verder uit, bijvoorbeeld met mogelijkheden om zelf bandbreedte op of af te schalen. Er komen ook steeds meer diensten bij. Zo wordt het in de Flex-portal mogelijk om over te stappen op Office 365 of om een virtuele telefooncentrale via OneNet te regelen. Alles op één centraal punt: snel geregeld voor een scherpe prijs en met de beste ondersteuning. Zo kun je de nieuwste toepassingen die SD-WAN mogelijk maakt meteen gebruiken om jouw business succesvoller te maken.

Ook jouw toekomst is flex: we laten je graag zien wat SD-WAN concreet voor jouw onderneming kan betekenen. En denken natuurlijk met je mee voor de best passende, toekomstbestendige oplossing.

Vodafone Flex in een whitepaper

Interesse in Vodafone Flex maar kom je er met de online informatie niet uit? Download dan dit gratis whitepaper met waardevolle info over SD-WAN.

Vraag de whitepaper aan