Software defined netwerk (SDN). Van een ‘dom’ naar een slim netwerk.

  • netwerk
  • 3 min leestijd
  • 17 oktober 2018

Van een dom naar een slim netwerk. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat jij je huidige netwerk dom hebt ingeregeld of verkeerde keuzes hebt gemaakt. Waar ik het over heb is de beweging die gaande is in networking. Van een passief hardware gedreven netwerk naar een intelligent, software gedreven netwerk wat elke dag bijleert. Een netwerk waar je niet inlevert op functionaliteiten in de loop der jaren, maar er steeds nieuwe functionaliteiten bij krijgt. Software defined network, SDN, Cloud Management Networking. Allemaal termen die voorbij komen bij deze beweging in networking. In deze blog wil ik het vooral niet hebben over de switch, router of acces point. Ik wil het hebben over de reden waarom deze beweging van SDN er is. De reden waarom het niet de vraag is of, maar wanneer je hierin gaat investeren.

Joey
Zegwaard Meer over Joey

Wat moet jouw netwerk over 10 jaar kunnen?

Een glazen bol hebben we niet, maar een aantal dingen zijn al net zo zeker als het feit dat jij 2e Kerstdag altijd bij je schoonfamilie eet. Zo verdubbelt het verbruik van data elk jaar, knalt het aantal connected devices de pan uit en is verSaaSing (is dat eigenlijk wel een woord?) van software booming. Nu denk je misschien ‘gaat ie lekker Stichting Open Deur!’, maar de komende 10 jaar krijgt het containerbegrip digitale transformatie echt vorm. De ene disruptie na de andere zal volgen. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Aan de ene kant slimme technologie die exponentieel groeit (AI, Robotisering, Augmented Reality, Block Chain). Aan de andere kant organisaties die niet snel genoeg kunnen meebewegen in deze verandering en hierdoor vervangbaar worden. Veel organisaties zullen het niet zover laten komen en daarom vol inzetten op digitale transformatie. Aan IT de schone taak om te zorgen voor een netwerk wat hier klaar voor is en flexibel kan meebewegen in deze dynamiek. Dus even to the point: met de keuze die jij nu maakt qua investering in je netwerk, bepaal je dus voor de komende 7 tot 10 jaar voor een groot deel de potentie om die digitale transformatie te faciliteren. Dus stop met brandjes blussen en maak tijd voor IT ontwikkeling.

Stop met blussen. Tijd voor ontwikkelen!

In de huidige vorm heeft IT een behoorlijke kluif aan het netwerkbeheer. Gemiddeld wordt 75% van de tijd namelijk besteed aan troubleshooting. Met de toenemende complexiteit zoals eerder beschreven zal dit niet minder worden en niet gemakkelijker. Eenmaal de oorzaak gevonden doen we 80% van de changes aan het netwerk handmatig. Laten het nu juist die handmatige handelingen zijn die voor veel fouten zorgen in het netwerk. Dat is niet omdat IT’ers niet kundig zijn, maar omdat het veel kennis vraagt. Per netwerkcomponent weer andere CLI’s. Zie die kennis maar eens up to date te houden. Dat ook nog eens met beperkte tijd en budget. Gelukkig kan het anders. Wij bieden een slim en secure netwerk, waarin alle netwerkcomponenten vanuit één intelligent Cloud Managed Dashboard worden beheerd. Dit beheren wij volledig voor je: Netwerk as a Service (NaaS). Hiermee creëer je als organisatie de tijd met IT te focussen op ontwikkeling voor de business. En laten we eerlijk zijn… dat is een stuk leuker en waardevoller dan brandjes blussen. Een groot pluspunt: jouw Directeur is het hier roerend mee eens: IT als meerwaarde voor de business.

SDN: Een nextgen netwerk

Als je dit allemaal weet en combineert met het feit dat je als IT genoodzaakt wordt meer met minder te doen, moet er iets fundamenteel veranderen in networking. Wij kiezen er daarom voor dit in te vullen met Cisco Meraki. Van een complex en hardware gedreven netwerk naar intuïtief en software defined netwerk (SDN). Van passief naar zelflerend en geautomatiseerd. Op dit laatste stukje heeft Cisco een groot voordeel ten opzichte van alle andere vendoren. Aan de basis van automation en AI staat namelijk voldoende data en inzicht hierin. Wetende dat 70% van het internetverkeer over netwerkcomponenten van Cisco gaat, levert dat een enorme bron van data. Dit vertaalt zich ook weer door in de security oplossingen die geïntegreerd zijn in Cisco Meraki. Een sluitende oplossing voor elke laag in het netwerk. Een andere mooie eigenschap is dat jij zelf mee kan bouwen aan Cisco Meraki. Elk kwartaal voegt Cisco namelijk aangedragen features van klanten toe. Zo maak je het netwerk samen beter.

Kortom, IT is aan zet. De keuze die jij nu maakt in networking, bepaalt in grote mate hoe flexibel je in kunt spelen op al deze ontwikkelingen. Wij vertellen je graag meer over SDN. Wil je meer weten?

Netwerk as a Service kennissessie bijwonen?

Wil jij in 1,5 uur bijgepraat worden over het netwerk van morgen? Meld je dan nu aan!

Meld je aan