Veilig werken anno 2021: Dit heb je nodig volgens onze IT-er

Bijna een kwart van de thuiswerkers wil ook na corona grotendeels thuis blijven werken (bron TNO). Dit thuiswerkrecht krijg je als organisatie misschien lastig weer teruggedraaid. En waarom zou je? Vanuit IT oogpunt is het in ieder geval niet nodig en is hybride werken dé nieuwe manier van werken. Eén maar: zorg er wel voor dat je veilig thuis werkt. Wat jij zelf kunt doen? Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet.

Marcel
van Dijk Meer over Marcel

#1
Werk uitsluitend..

– op het apparaat dat je van je werkgever hebt gekregen
– via het beveiligde netwerk van je werkgever 
– met de vertrouwde toepassingen
Alleen dan weet je zeker dat je binnen een beveiligde omgeving werkt en risico’s tot een minimum beperkt.  

#2
Kijk nog eens kritisch naar je wachtwoorden; zijn ze sterk en uniek? Vernieuw ze een keer extra.
 

#3
Volg de richtlijnen van je werkgever voor het gebruik van hard- en software, zoals privé-apparaten, het installeren van applicaties of het gebruik van openbare (wifi)netwerken. Moet je hiervan afwijken om je werk goed te kunnen doen? Overleg dan met je werkgever.  

#4
Wees zorgvuldig met wat je op je werk-apparaat (ook je telefoon!) doet als het gaat om social media, streamen en downloaden. Doe dit uitsluitend op privé-apparaten. Dat houdt werk en privé gescheiden en voorkomt dat je werk-apparaat ‘besmet’ raakt.
 

#5
Wees alert op de phishingmails rond bijvoorbeeld corona. Cybercriminelen spelen in op onze ‘coronanieuwsgierigheid.’ Klik dus niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht.
 

#6
Wees voorzichtig met ‘openbare diensten’ voor het verzenden van grote zakelijke bestanden (bijvoorbeeld WeTransfer) of voor opslag (bijvoorbeeld Dropbox). Overleg met je werkgever of je van deze diensten gebruik kunt maken voor je werk en of er veiligere alternatieven zijn.
 

#7
Ook je huisgenoten/gezinsleden zijn misschien vaker thuis? Ga bewust om met informatie en kijk uit met wat je deelt in berichtenapps of tijdens een videoconference.
 

#8
Videobellen is een prettig alternatief als er niet fysiek overlegd kan worden. Overleg met je werkgever welke voorzieningen je kunt gebruiken.
 

#9
Laat je zakelijke laptop en andere apparatuur nooit onbeheerd achter, ook niet op de keukentafel, en lock je scherm of log uit als je even weggaat!
 

#10
En tot slot: gratis apps bestaan niet, je betaalt namelijk áltijd met je privacy. Kortom: kijk goed naar de voorwaarden voordat je een app toegang geeft. We hebben weinig geduld en drukken snel op “accepteren”, maar voordat je het weet hebben verschillende partijen onze vertrouwelijke gegevens in handen. Dat is niet de bedoeling!
 

Maak van medewerkers de beste verdediging

Het aantal ‘ongeoorloofde aanmeldverzoeken’, hacks, phishingmails, datalekken en andere security-risico’s nemen snel toe. Met de Security Awareness training worden jij en je collega's bewust van de risico's.

Lees hierover meer bij onze partner Venéco