Vitaliteit is een vliegwiel

  • vitaal
  • 2 min leestijd
  • 01 december 2017

Iedereen wil iets met vitaliteit doen. Je kan er ook moeilijk op tegen zijn. Maar als je dit niet vanuit je hart doet, kun je er beter niet aan beginnen. Het gaat namelijk om gezondheid; zo’n beetje het belangrijkste wat er is. Wij nemen vitaliteit bij DB+ in ieder geval super serieus. En daar lees je alles over in deze blog.

Kevin
van der Sande Meer over Kevin

Je moet ergens beginnen

Bij DB+ hebben we een duidelijke visie. Voor onze organisatie, onze medewerkers en ook voor ons Vitaalprogramma. In 2014 zijn we er klein mee gestart. We vulden de snoepautomaat met gezondere snacks, zetten overal fruit neer en organiseerden van alles en nog wat op het gebied van voeding, beweging en mindset.

Deze pijlers zijn alle drie even belangrijk. Je kan heel gezond eten, maar als je nooit de bank afkomt heeft dat weinig nut. Je kan heel mindful leven, maar als je alleen maar friet en frikandellen eet heb je daar verder weinig aan. Het gaat dus om balans.

Kleine programma's worden groot

Inmiddels is ons Vitaalprogramma volwassen geworden. En het groeit nog steeds. Hoe? Door te luisteren naar medewerkers. Te vragen waarnaar ze op zoek zijn. Doordat we invulling geven aan hun wensen maken we het programma beter en beter. En groter. Maar dat is het meer dan waard.

Het Vitaalprogramma doet ook wonderen voor het teamgevoel. Onze medewerkers spreken elkaar lang niet elke dag. Bij de activiteiten die we organiseren komen ze allemaal samen. In een andere omgeving dan kantoor. Eigenlijk faciliteren we gewoon plezier en lol tussen collega’s. En dat is mooi, want uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste ingrediënten zijn voor een lang leven.

Wat biedt het medewerkers?

Mensen doen vandaag de dag al zoveel. En dan het liefst voor de volle 100%. Dan is het fijn dat je medewerkers kan helpen terug te gaan naar de basis. Dat je ze kan laten zien: leuk hoor, dat je van alles moet doen, maar wat bereik je er nu eigenlijk mee? Wat biedt het extra in het leven?

Door voeding, beweging en mindset centraal te stellen maken we deze vragen bespreekbaar. We willen daarin absoluut niet betuttelend zijn, maar creëren wel een sfeer en klimaat waarin er bepaalde taboes worden doorbroken.

Wat biedt het mijn organisatie?

Het Vitaalprogramma is opgezet om medewerkers iets te bieden. En daar plukt DB+ ook de vruchten van. Want als je goed voor je medewerkers zorgt, dan zorgen zij ook goed voor jou. Daar ben ik van overtuigd.

Sterker nog, de integratie van vitaliteit heeft onze bedrijfscultuur veranderd. Is op woensdag de workout geweest? Dan hoor je daarover op donderdag leuke gespreken aan de lunchtafel. Een positieve flow door de hele organisatie.

We zien nu zelfs dat het een positief effect heeft op de arbeidsmarkt. Niet alleen bestaande medewerkers waarderen het Vitaalprogramma. Ook nieuwe medewerkers zien het als een pluspunt. Ze waarderen het in DB+ als werkgever. En daar ben ik trots op.

Kevin van der Sande

Vragen?

laat het Kevin weten

Interessant?

laat het anderen weten

Kennissessie Vitaal

Vitaalprogramma voor jouw medewerkers? Met deze kennissessie ben je in 2 uur bijgepraat over de do's en don'ts rondom een Vitaalprogramma.

Meld je aan