IoT van Vodafone

Met het Internet of Things (IoT) kun je apparaten verbinden met het internet. Dit maakt onze omgeving slimmer en meetbaarder.

Controleer je dekking

Het Internet of Things

Een wereld waarin alles en iedereen op verschillende manieren verbonden is met het internet. Van computers, telefoons en tablets tot fietsen, werkplekken en slimme meters. Dat is de wereld van het Internet of Things (IoT).  

Met het Internet of Things worden apparaten verbonden met het internet. Een apparaat moet voorzien zijn van een sensor om gegevens te verzamelen, zodat deze met andere apparaten/systemen kan communiceren. Het voordeel? Hoe meer informatie je hebt, hoe meer inzicht. En op basis van dit inzicht kun je als organisatie betere beslissingen nemen. Met Internet of Things verhoog je de efficiëntie van apparaten en diensten waardoor je geld bespaart en de fysieke inspanning van medewerkers vermindert. 

Eerst zien, dan geloven: IoT voorbeelden

Het klinkt natuurlijk fijn. Geld besparen door efficiënter te werken maar hoe kan Internet of Things jou hierbij helpen? Een goed voorbeeld is het gebruiken van een bewegingssensor die in kantoorgebouwen realtime meet welke werkplekken bezet zijn. Met een bijbehorende app die aangeeft welke collega’s vandaag aanwezig zijn en waar ze precies zitten. Handig nu veel werkplekken flexibel worden! Of bijvoorbeeld draadloze opladers voor op kantoor die tegelijkertijd een automatische sleutel voor de werkplek zijn. Onze partner Vodafone heeft al heel wat mooie toepassingen mogen uitwerken. Benieuwd welke? Download de voorbeelden.  

De IoT netwerken van Vodafone

Om IoT te laten slagen, is een goed netwerk essentieel. Dat is het communicatiekanaal tussen de apparaten. Vodafone ondersteunt als enige provider in Nederland twee nieuwe technologieën die speciaal voor IoT-applicaties zijn ontwikkeld: het NB-IoT en LTE-M netwerk. Beiden zijn Low Power Wide Area Networks (LPWAN). Deze draadloze netwerken zijn ontworpen voor communicatie tussen apparaten en het bestaande 4G-netwerk van Vodafone. Veilig dus – en gemakkelijk te installeren. Grotere investeringen zijn niet nodig. Welke technologie het beste past is afhankelijk van de hoeveelheid en de soort data dat je wilt verzenden. De smaken van Vodafone:  

LTE-M: van noodknoppen tot connected cars

LTE-M staat voor long term evolution for machines en is het IoT-netwerk voor mobiele en spraaktoepassingenDenk bijvoorbeeld aan automotive, track & trace, transport en logistiek, slimme steden, connected health en wearables.  

De voordelen van LTE-M: 

  • geschikt voor uiteenlopende mobiele en spraaktoepassingen 
  • ondersteunt in-vehicle hand-over 
  • batterijen gaan meer dan 5 jaar mee 
  • groter bereik in gebouwen dan standaard telefoonverbindingen 
  • betere ontvangst dan vergelijkbare lange afstandsnetwerken 

NB-IoT: sterk, snel en zuinig

NB-IoT staat voor Narrow Band Internet of ThingsDit netwerk is de IoT-oplossing voor de beste dekking binnen en ondergronds. Denk bijvoorbeeld aan slimme meters, straatverlichting, slimme steden, parking monitoring en landbouw.  

Het NB-IoT netwerk biedt: 

  • gegarandeerde beveiliging via vaste en mobiele verbindingen, ook voor breedband 
  • geen nieuw netwerk nodig: het is een software upgrade van uw bestaande netwerk 
  • wereldwijde ondersteuning door alle grote partijen 

Controleer je dekking

Benieuwd hoe het zit met de IoT netwerken in jouw omgeving? Vraag de postcodecheck aan. Wij controleren de dekking voor je en nemen contact met je op.

Vraag de postcodecheck aan

Relevante artikelen

Wat is IoT