SIP trunk

Zal je altijd zien. Heb je recent een traditionele telefooncentrale aangeschaft, stopt ISDN. De SIP trunk biedt dan uitkomst. Dit is als het ware de vertaler tussen VoIP telefonie en jouw traditionele telefooncentrale.

Wat is een SIP trunk?

SIP is de afkorting voor ‘Session Initiation Protocol’. Dit betekent dat een spraakverbinding opgestart wordt via een internetverbinding in plaats van via een traditionele telefoonlijn als ISDN. Zo’n verbinding die je ook maakt met VoIP: Voice over IP. Door de komst van VoIP wordt de traditionele telefoonlijn vervangen door een internetverbinding voor inkomende en uitgaande gesprekken.

De SIP trunk zorgt vervolgens voor de afwikkeling van de telefoongesprekken. Met een SIP trunk verbind je de vaste telefooncentrale met het wereldwijde telefonienetwerk. Het is als het ware de vertaler tussen VoIP telefonie en traditionele telefonie. Hier merk je als beller gelukkig niets van.

Kies voor een SIP trunk als...

Als je recent nog een traditionele, vaste telefooncentrale aan hebt geschaft, zijn de kosten waarschijnlijk nog niet afgeschreven. In deze situatie is een overstap naar cloud telefonie vaak niet rendabel. Dit komt omdat de bestaande hardware vaak vervangen moet worden door IP-hardware bij een overstap naar cloud telefonie.

Soms spreken de huidige telefooncentrale en de SIP trunk niet dezelfde taal. Dan plaatsen we een SIP converter. Een handig apparaatje waarmee de SIP verbinding omgezet wordt naar een analoog signaal. Op deze manier begrijpt de telefooncentrale het signaal en kunnen we alsnog een SIP oplossing realiseren.

Lang verhaal kort: Heb je nog een bestaande telefooncentrale en wil je deze behouden? Dan kan een SIP trunk uitkomst bieden.

Wat is het verschil met cloud telefonie?

Het verschil met cloud telefonie of hosted telefonie is dat je met een SIP trunk gebruik blijft maken van je fysieke telefooncentrale. Hierdoor blijf je ook gebruik maken van dezelfde functionaliteiten van je huidige centrale.

Bij cloud telefonie komt de telefooncentrale daarentegen in de cloud te staan. Stiekem is deze ‘cloud’ gewoon in het datacenter van de provider. Op deze manier kun je gebruik maken van extra functionaliteiten. Zo kun je je mobiele telefonie en internet integreren op het hosted platform. Daarnaast kunnen licenties tussentijds op- en afgeschaald worden.

Goed om te weten

Wij bieden uitsluitend SIP trunk oplossingen aan van leveranciers met hoge kwaliteit verbindingen voor optimale stabiliteit. Dit zijn KPN en Vodafone.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over de alternatieven van ISDN voor jouw organisatie? Laat het ons weten en wij nemen contact met je op!

Meer weten over alternatieven van ISDN